Головна сторінка » Список форумів » Вільне спілкування » Чому музика стала гіршою, а в країні все так погано з музичною "культурою"?
Чому музика стала гіршою, а в країні все так погано з музичною "культурою"?

От знайшов просто неймовірно гарну пісню Романа Сидорука. Думаю їй місце на каналі. Чому ж тепер таких не пишуть і не виконують?: https://www.youtube.com/watch?v=BxUkJwxhHao

Додам від себе: Роман Сидорук - співак, учасник програми "Голос країни". Спеціально приїхав зі штатів, м. Чикаго, (де живе із сім'єю, очевидно, емігрант) щоб взяти участь у згаданому шоу, з чудовим виконанням пісні В.Зінкевича "Ти знов прийдеш" (манера виконання теж схожа на манеру Зінкевича і виконавців того часу). Заявив, що участь (тавтологія) в проекті для нього - це шанс повернутися на Батьківщину. Та у відповідь почув класичне: "У вас ще буде багато шансів, все попереду, дякуємо, що не забуваєте рідну землю...". Та ще додали, що зараз так не співають і це вважається не модно...

А спитаймо себе:

- Чому в даний час нормальні артисти і автори не пишуть і не виконують нормальних пісень? - Бо це, бачте, не модно! А яке відношення мода до музики має?

- Чому діаспорі більше всіх треба? А чому нам ні? - Бо в більшості з нас вже давно нема цієї української пісенної душі!

- Чому артист, композитор Дмитро Гершензон, хоча й виїхав до Ізраїля вже багато років тому, та добився на тамтешньому російськомовному "Первом радио" і заснував свою авторську програму, що виходить щотижня українською мовою і складається виключно з українських пісень, що йому посилають і наші, нікому не відомі, виконавці і в тому числі, бо тут же ж нема куди слати, тут нема місця справжній укр.музиці.і хорошим артистам, в нас все путнє, що могли - перекрили вже давно?

Де концерти Білоножків, шоу Поплавського, Фольк-Music О.Пекун, Крок до зірок, Галицький шлягер, творчі вечори українських поетів, композиторів, на центральних каналах, як в добрі часи?  А "Золота жар-птиця" - це взагалі якийсь сороміцький-сором. Кого ви взагалі висунули в номінації?

Вони хейтять Повлавського, що не має голосу. Так, не має. Він себе і не позиціонує і ніколи не позиціонував, як співак. А хто має кращий голос, то до ср  ки той голос, якщо вони навіть не співають як слід.  Сидять, щось там обговорюють в тих оглядах, порівнюють: а в того трек ліпший, а в того качає... Сomon, та ті треки мені всі на одне лице. А що, хіба ні? Та це ж навіть не музика і не спів. Шо це, взагалі таке? ЩО ЦЕ ВЗАГАЛІ ТАКЕ? І чого воно повсюди? І найголовніше - в трендах? А чому це в трендах не нормальна українська пісня? Іво Бобула на вас нема !!

Недавно колега мене спитав, "Богдан, а тобі не зда'ється, що останнім часом, зникли мелодії, від співу яких - "мурахи пр тілі"? " Задумався, і фактично дійсно так, те що Ви описали саме так і є наразі, на даний час... Можливо криза композиторства, (все таки 7 нот в гамі), можливо криза духовна, можливо одне й друге... не знаю, але дійсно є така тенденція сьогодні, і це неабияк шкода...
Тут все банально просто! Так званий "шоубізнес" і знищує культуру! Всі ці шоу по телеку це і є частина розкрутки одноденного проекту для заробіток бабла! І саме обідно що воно ні чого спільного з культурою не має, а навпаки забивають цвях в труну культури! Що лиш варті такі співаки як Потап!? А він коетролірує велику частину цего бізнесу, як ви гадаєте дасть він пробитись талановитій людині!? Звісно ні! Тому на противагу має і виступити держава з різними проектами в пітримку талантів (фистивалі, безкоштовний ефір.....) Так воно й в нашого брата, Раніше Музикант брав інстпумент в руки і було видно чого він вартує! А так один інструмент і це ноут (муз освіта взагалі відсутня) накачав мінус, а не сає мінуса і в перед! І він вже музикант!!

Ми не помітили як виросло покоління. Покоління ТікТокерів, задротів комп'ютерних, МайнКрафтерів. Їх зараз треба розважати. Ще молодше покоління ходить з портативними колонками, слухають того (наколотого на морді "666") Моргенштерна на одній ноті з басом, який чується аж в п'ятках в безпровідних навушниках-затичках. З цього покоління, які пишуть нову музику і поняття не мають про 7 нот, але мають шаленну підтримку однолітків і такі безграмотні для нас треки виходять в топ. Тепер в Ютуб вони завжди в тренді. Послухайте DAVA & Филипп Киркоров – РОЛЕКС. Школярі блогери їздять на Q7, а ми чухаємо ріпу і думаємо "блін, в чому прикол". Ні в чому, ми не помітили як світ помінявся і що кому потрібно, хто тепер ці клієнти, що вони насправді люблять і що в них в голові. Ну то що тепер всім робитися клоунами в ТікТок, робити з себе дурня, щоб сподобатися підросткам? Раніше Інстаграм був в диковинку, але змирилися, фоткатися всі вміємо. А хтось і цей бар'єр не подолав. Скільки бородачів зараз, наколених... Пройде 10 років і буде інша мода і хтось з них бар'єр не подолає і скаже от була музика колись класна Моргенштерна, а зараз якась х*** Шоубізнес загубився в тому всьому. В період карантину особливо артистам зараз добре дісталось. Думаю будуть тиснути на авторські права і рекламувати музику для скачування в Спотіфайф та ЕплМюзік, бо вона там платна. Не кожен знає як це робити, а значить новий бар'єр.

Я з Вами згоден Андрій на 200%. Ми не замітили як виросло покоління......і помінявся світ!  зараз не співають а МИЧАТЬ....і не танцюють а ходять з навушниками чи блютус колонками.та слухають ХАОС....можливо це круто хоч в мелодіях повністю відсутня гармонія. тай і мелодією це не назвеш. і нічого не зробиш .....компьютерний вєк!!!  ми просто-напросто застрягли в 80-90роках.  треба з цим змиритись. пройде ще якесь десятиліття ( та вже і зараз) нікому не потрібні ні вальси ні диско. Не Івасюки ні Гнатюки і т.д. 

Все перечитав. Багато з чим можу погодитись. І про фінансову сторону (от вона точно в пріоритеті). А дещо, думаю трохи не так.

Щодо мінливості смаків в поколіннях, це правда. І питання вподобань "старих" і "молоді" - воно вічне. Але, твердження: "застрягли в..." хибне. Саме 21 століття - сильно виділяється з поміж. 

Тому що... Такі речі, як мелодія, гармонія і все те, що я вже описував раніше, придумали не в 80-90-х, такі речі мали місце і 50 і 100 років тому, і 200 і 300 і 500 може ще раніше. Чому, по-вашому, століттями, музика була музикою, і навіть відносно нещодавно музика була ще музикою, а тільки но от  кілька останніх років вона перестала нею бути? І скажіть, що це не так. І технології тут ні до чого. Навпаки я 2 руками за, бо не кожну ідею і задум автора можна передати виключно "живими" інструментами.

Якщо, для того, щоб створити достойний продукт, потрібно добряче попотіти, а без знань і потіння не допоможе. 6-8 років муз. школи, муз. училище, консерваторія - ще 9 років. А не хочеться... Хочеться краще перднути в мікрофон і записати трек за 5 хв. Тоді навіщо  той достойний продукт? Правильно, в такому випадку треба втовкмачити  ̶о̶т̶а̶р̶і ̶о̶в̶е̶ц̶ь̶  масам, що гівно - це смачно. А враховуючи те, що у переважної більшості людей критичне мислення в плані мистецтва змушує бажати кращого, це зробити дуже просто, т.я. вони і самі не знають, чого вони хочуть, вони просто не розуміють, як це, коли звучить добре і як це - коли погано, і хавають те, що їм дають (не всі). А ще , коли всі довкола в один голос твердять , що це класно (не важливо, чи це справді так), то як можна відбитись від стада? Треба бути в тренді! А інші страждають. І навіть фанати Моргенштерна і йому подібних, так як це ціле покоління, що в принципі не чуло іншого, і в його розумінні це і є музика, вони живуть в омані. Коротше, музиці cмiливo можна сказати, ХАНА!. І це не зворотнє явище, якщо нічого не робити. А робити ніхто нічого не буде. Бо більше заробиш не в тому випадку, коли будеш боротись зі злом, а коли станеш на його сторону, та ще й до того не потрібно напружуватись (це щодо Баскова, Киркорова).

А Моргенштерн, на відміну від своєї аудиторії добре знає, що робить. Подивіться, за що він отримує десятки мільйонів переглядів, як  пердить в трек і як іще з одним придурком  записує черговий недотрек на швидкість за 5 хв. Накидали нашвидкоруч ван-шотів, насрали в мікрофон і.. мільйони переглядів.

А тепер найголовніше: в коментарях майже всі тільки й пишуть, як качає і як же вони мріють робити такі ж хіти, поголовно "записуються в бітмейкери" і присилають їм свої роботи. І скажіть, що це не стадо і не покоління деградів,.. але в них нема вибору, як я вже написав))

А ОТ І НОРМАЛЬНА ПІСНЯ ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ
От в одному я звами точно не погоджусь (не в обіду))) ЦЕ ТНХНОЛОГІЇ!! От вини сьогодні і відіграють велику роль! Раніше що б написати якусь мелодію потрібно було володіти хоть на якомусь рівні інструментом (або насвистати тому хто володів)), а зараз людина далека взагалі від музики, сідає за комп і як пазел ліпить з готових нарізок трек, от вам і виходить сучасна музика! І це не теорія, а гіркий досвід з власного життя))). (учні в школі позагружали програмки і ліплять свої треки, доречі серед учнів школи доволі популярні, і на всі зауваження відповід, що ви нічого не розумієте!)))

Я про це саме тільки з іншого ракурсу зайшов. Починав (як вмів) електронну музику на pdj.ru, де пишуть електронну музику, але в основному це діджейський сайт. Якщо раніше там заливали музику в основному, хто грамотно вмів її зробити (переважно відомі особистості), то зараз в пошуку щодня більше сотні нових треків і нічого людського. А головне ці треки іноді вистрілюють і стають відомими, бо спільнота в основному "сучасна" (нове покоління). Наприклад в мене там нема шансу, бо на один мій неідеальний трек буде 1000 інших в сто раз безмелодійних, ніхто й не помітить цей один трек. Тому не резонно туди заливати. Аналогічно, якщо перестати контролювати хто які сюди заливає мінусовки, то через 5-10 років відчуєте нову моду нового покоління. Купа молоді як вміє так і створять мінуса і витіснять кількістю авторів, якими ви гордитесь. Багатьом і так відбили бажання критикуючими коментарями в їх адрес. І хто це робить? По причині сучасності чи інша причина? Останні технології - це сильна компресія і останнім часом помітно музика стала простішою, інструментів дуже мінімум. Рівно те саме відбувається в дизайні веб сторінок - два кольори і мінімум відволікаючих маневрів, щоб суть виділялась. Після спостережень поведінки, виявилось, що більшості людям стільки всього й не потрібно. В сучасній музиці як? Ударні, бас, два інструменти, голос, ефекти і компресія і не обов'язково знати ноти юному "музиканту". Однолітки і так підтримують новий трек, бо ніхто інший з їхнього оточення так не вміє.

Олександр Соколюкто лишається тільки один варіант (гіпотетичний, певна річ) - потрібно відмінити цифру як таку, з midi правки (редагування) залишаємо всього лиш квантування на робочих станціях з 90-х, в них же й працюємо в принципі над композиційною складовою, в них же і озвучуємо виключно тими інструментами, що включені в колекцію. Ну а щоб було хоч якось пристойно,  і всі треки не звучали, як один. не подобаються.. ну драмси напр., то докупляємо драм-машину,  власні звуки синтезуємо на аналогу, а це ще +$$ А в якості секвенсора, щоб зліпити докупи ще якісь синтезатори, семплери, аналогові ефекти обробки... ну і ще багато всього, повертаємось до 16-канальних порТостудій. І витрати сягають небес.

Зрозумійте, в сучасних технологіях - переваг більше, ніж недоліків. Так, з ними простіше робити гівно. Але з ними і простіше і продуктивніше робити і ДОБРЕ. Це вже проблема людей, що не розуміють істинної їх цінності і нереального потенціалу і в переважній більшості використовують їх щонайпростішим, а в результаті якнайгіршим способом, на відміну від професіоналів. Це в будь-якій галузі вже тепeр бaчy. Ми ж не можемо залишити їх (технології) тільки професіоналам. Воно як пішло, то вже пішло в маси.

До слова, колись соц. мережі служили для того, щоб мати змогу спілкуватися з потрібними людьми на відстані. А з часом вони мутували до стану різного роду ні каплі не потрібних, а навіть шкідливих Instagram-ів чи Тік-ток-ів.

Це також стосується питання Андрій vesilla.com.ua "По причині сучасності чи інша причина?" Ще ніколи за свою історію, людина не зробила нічого корисного для планети! Причина в людях: які блага їм не давай, вони знайдуть спосіб використати їх в цілях  деграданства.   

Раніше що б написати якусь мелодію потрібно було володіти хоть на якомусь рівні інструментом (або насвистати тому хто володів)

А щоб ліпити такого роду шнягу, ні багато розуму, ні багато технологій не потрібно. Захочуть ліпити ( а вони захочуть) - знайдуть спосіб як  і з допомогою "мінімального набору" це робити, а як треба, то і насвищуть тому, хто знає і вміє. Зараз же всі надрозумні, всі усе вміють і знають.

Учні ліплять треки тому, що глобальна пропаганда їм вже нав'язала, що це музика. Вони не знають інакшої. Ну не придумали ж вони самі, що трек повинен звучати іменно отак то і так. Як Андрій vesilla.com.ua вказав: Ударні, бас, два інструменти. На щось же ж вони рівняються. На те, що модно.  Просто копіюють тренди. А у наслідку і самі починають вірити, що це так і має бути.Так і народжуються місцеві кумири... Через спрощення, примітивізацію як музики, так і графіки, сценаріїв, сюжетів фільмів і мистецтва в цілому - тупіє і споживач. Говорю, бо я не остання людина в цих галузях. А вже в міру отупілий споживач створює іще тупіший продукт. Деградація, як вона є, хоча дехто це називає зміна інтересів поколінь. 

Особисто я дотримують такої думки, що правильний продукт людям потрібно дати, самі вони його не доб'ються, тому що таких меломанів, котрі, почувши гарну, мелодійну пісню, будуть шукати її днями на різних ресурсах, мізерна к-сть. От просто листають собі стрічку і "хавають" те, що їм пропонується. І ще одна розумна думка. Я думаю, при бажанні значущих ресурсів, заохотити людей до нормальної музики МОЖНА (але того робити ніхто не буде). Бо як ви і самі вказали, а я дещо перефразую: заробляти бабло набагато вигідніше на одноденних проектах. А от в хорошу музику треба вкладати. Багато вкладати. Душа, час-роки, здоров'я-нерви, і фінанси.

Переходимо до хорошого.

От не хочуть люди самі цікавитись хорошою музикою, то я роблю усе за них, що в моїх силах з використанням тих мінімальних  ресурсів, котрими володію). Нажаль, масштабні музичнимі канали мені не підпорядковуються, тому виходимо з того, що маємо і слухаємо пісню Романа Сидорука: https://www.youtube.com/watch?v=ZtkzXbB0meI

Фразу із передостаннього абзацу:  І ще одна розумна думка . варто проігнорувати)

Це я хотів по-іншому сформулювати речення, і взагалі, написати дещо інше, а потім передумав і забув стерти.

Будь-ласка авторизуйтесь для того щоб залишати повідомлення. Увійти